dinsdag 13 juli 2010

het nieuwe voetbal (2001)

11 september 2001, 11 uur 21

In de etalage van de Megapool keek hij enkele minuten naar Studio Sport fragmenten van het afgelopen weekeinde op een groot plasmascherm. Voetbal!
Er vliegen zwaluwen. Snel gaan liggen en hevig kermen! Au!!!
Waarom worden die zwaluwen niet gewoon afgeschoten?
Na negentig minuten speeltijd en soms ook nog een verlenging van dertig minuten is het nog steeds NUL-NUL. Effectief hebben de mannen hooguit 50 minuten gebald (de verlenging meegerekend) en er was geen zak aan. Verveling ... het gras is groen, de strepen zijn wit en de mannen met zakken vol euro’s geven verkeerde passes.
De helft van de tijd die een voetbalwedstrijd duurt, ligt er een speler kermend op de grond (ondertussen gebarend dat de tegenstander gele en rode kaarten moet krijgen). Die speler is weliswaar door niemand geraakt, maar hij dacht dat hij geraakt had kunnen worden en ook als hij niet geraakt zou worden, zou een vrije trap en alle tijdwinst mooi meegenomen zijn. En de gele kaart voor de tegenstander is echte winst.
Het enige wat leuk is aan voetbal is de bankrekening van de vedetten en het commentaar van Johan Cruijff.
Hij zou wel weer eens een echte voetbal wedstrijd willen zien: spannend, met mooie bewegingen en mooie combinaties.
Helaas laten de belangen van FIFA, UEFA en televisiekanalen het niet toe dat er wedstrijden verloren worden en dus spelen we met zijn allen op de NUL-NUL. De enige spanning van een voetbalwedstrijd is de beslissing van de scheidsrechter en zijn helpers. Onderkent hij de Schwalbe of geeft hij een kaart aan de verdediger die keurig de bal speelde en de duikelende aanvaller nooit geraakt heeft (de vertraagde herhaling op televisie geeft de scheidsrechter telkenmale ongelijk)? Het was geen buitenspel, maar er werd gevlagd en dus gefloten ... de bal werd nog wel in het doel gekopt en de commentator (die niets van sport begrijpt, anders was hij immers geen commentator geworden) rept van een afgekeurd doelpunt. Wie vlagt, wanneer en waarom? En waarom zou je zo’n vlagsignaal serieus nemen?
Hij wil weer voetbal zien en daarom moeten de regels drastisch veranderd worden.
Er komen 4 grensrechters en 2 scheidsrechters en 1 tijdwaarnemer.
Terugspelen op de keeper dient uitgebannen te worden en derhalve dient de keeper als zodanig afgeschaft te worden. Een voetbalteam is dus voortaan een tiental in plaats van een elftal.
Geklaag over het al dan niet vlaggen en fluiten voor het zogenaamde buitenspel is verleden tijd zodra we de buitenspelregel hebben afgeschaft.
De speler die kermend van de pijn ter aarde stort en verzorging behoeft, dient gewisseld te worden door een verse kracht, mag niet meer terugkeren op het veld en krijgt een spelverbod (herstelperiode) voor twee wedstrijden in het betreffende toernooi, cq de betreffende competitie.
Iedere speler die spreekt tegen de scheidsrechter (ook al is het liefkozend) krijgt een rode kaart, dient het veld en het stadion te verlaten en krijgt een schorsing van 12 maanden.
De wedstrijd duurt voortaan in plaats van 2 x 45 minuten achteruitleunen, 2 x 30 minuten werkelijke speeltijd. Het doel wordt 2 meter breder en 1 meter hoger. Er zijn naast het opgestelde tiental ook tien reserves en er mag voortdurend gewisseld worden, conform de regels die bijvoorbeeld bij het ijshockey gelden.
Shirtreclame wordt verboden, alle spelers spelen in het wit en het basissalaris bestaat uit een minimuminkomen. Voor elk gemaakt doelpunt krijgen alle spelers in het team een bonus en na elk verlies of gelijkspel betaalt iedere speler van het niet-winnende team een mooi bedrag aan een nader te bepalen goed doel.
Voetbal wordt dan vast leuker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten