maandag 6 september 2010

Een auto van het huis

Op weg naar huis stond ik stil in de file, achter een fel groene Opel, bouwjaar omstreeks 1982, rokend en stinkend. Dat wil zeggen dat ik een sigaret rookte, dat die Opel nog veel steviger en bovendien stinkend rookte. Dat ik stilstond in de file op weg naar huis, is geen nieuws, eerder dagelijkse routine. Dat Opels uit 1982 op geen enkele wijze aan de thans geldende milieu-eisen voldoen, is ook geen nieuws. En dat het roken van sigaretten slecht is voor mijn gezondheid is, weet ik zelf maar al te goed, ik hoef er niet over te schrijven en de lezer hoeft er geen opmerkingen over te maken.
Dat ik gewag maak van mijn positie achter die fel groene Opel, is vanwege de sticker die de dealer boven het nummerbord van dit krot op vier wielen had geplakt.
"eenhuismanauto", stond er; zonder spaties.
Een Huisman Auto? Eerst dacht ik dat het een auto was uit de privé-verzameling van Hennie Huisman. Maar ik verwierp die gedachte snel, omdat de tot top-presentator geworden trommelslager zoveel omroepbijdragen heeft geïncasseerd, dat hij waarschijnlijk Ferrari´s spaart, geen Opels.
EenHuisMan Auto? Mijn hersenen kraakten. EenHuisMan, was dat wellicht de alleenstaande vader in een één-ouder-huishouden? Dat de moeder dood was, of nog erger er met een rijke Huisman vandoor was gegaan? Er zaten geen kinderzitjes in die Opel en daarom verwierp ik de één-vader-huishouden gedachte.
Een huisman auto! Dat moest het zijn! De bestuurder van die Opel was huisman, mannetje van een succesvolle zakenvrouw, met lease-auto en blackberry van de zaak. Die Opel was een voor een paar honderd euro gekochte excuus-auto, zogenaamd om alle privé-kilometers in te rijden, om vervolgens de belastingbijtelling van de lease-auto (voor een BMW 5-serie toch een rib uit haar lijf) te kunnen ontduiken.
Nu ben ik geen voorstander van belastingontduiking, maar ik snap de handelswijze van zo´n zakenvrouw en haar huisman wel. De werkgever verschaft die auto om de medewerker, de manager, de executive haar werk te laten doen. Ze maakt lange dagen, reist door het land langs vestigingen van het bedrijf en om klanten te bezoeken. Ze kan niet met een oude Opel bij een klant verschijnen en bovendien hebben veiligheid en comfort (ARBO-eisen) nu eenmaal hun prijs.
Als zij die job niet had gehad, had zij ongetwijfeld niet in zo´n BMW gereden! Dus waarom moeten zij en haar gezin kromliggen, vanwege het feit dat zij een auto van de zaak moet rijden (verplicht door de werkgever en de door de overheid opgelegde ARBO regels).
De door, met uitzondering van de VVD, voorgestelde kilometrage, met een kastje in de auto, dat vastlegt welke auto waar en wanneer is, is niet bedoeld om de files te bestrijden. Files bestrijd je namelijk door slimmer gebruik te maken van het bestaande wegennet (het nieuwe werken; vrachtvervoer op het spoor en in ieder geval niet in de spits; bouwvakkerbusjes alleen op zondagavond naar de klus en op donderdagavond van de klus naar huis; bejaarden en vakantiegangers alleen tussen tien en drie; en zo zijn er wel meer maatregelen te bedenken) en door hier en daar meer asfalt te leggen.
Dat kastje is enkel om meer belastingen te heffen en om lease-rijders te kunnen controleren. Privacy is heilig, maar niet als het om het innen van belastingen gaat en het door de overheid controleren van wat burgers met hun vrijheid doen.
Het aanstaande kabinet onder leiding van Job Cohen (niet omdat het kan, maar omdat Beatrix en haar adviseurs dat willen) voert die kastjes in, geeft iedereen zonder lease-auto vrijstelling van kilometerheffing en schaft de hypotheekrenteaftrek af, om daarmee de huursubsidie voor twee-ouder-gezinnen zonder werk en inkomen te kunnen verdubbelen en voor diezelfde groep aankoopsubsidie voor de tweede auto in te voeren.
Lang geleden was dat een kernpunt in de PvdA ideologie: ieder gezin een eigen auto! Vanwege het feit dat vrouw en man inmiddels werkelijk gelijk en gelijkwaardig zijn en als zodanig behandeld dienen te worden, is één auto van de vrouw niet meer genoeg, de huisman moet er ook een mogen bezitten!
Neo-Socialisme avant la lettre ... geld halen waar je het halen kan; geld geven aan de volksdelen die er hun stem voor in ruil geven.
Toen ik eindelijk na alle files op de A10 en de A1 thuiskwam, terwijl mijn van gisteren overgebleven prakje in de oven stond op te warmen, zocht ik op Google "eenhuismanauto" op ... http://www.eenhuismanauto.nl/ te Beilen!
Even geloofde ik dat PvdA en VARA enkel in enge dromen bestaan, maar terwijl ik mijn bord leeg at, zag ik in DWDD en in Uitgesproken dat Cohen en Samson en al die andere potverteerders mij werkelijk willen uitteren.
Blijf ik enkel zitten met de vraag wat een fel groene Opel, bouwjaar omstreeks 1982, rokend en stinkend, op maandagavond om zes uur bij Diemen in de file heeft te zoeken.

((niemand gaat het geloven ,,, maar die http://www.eenhuismanauto.nl/ heb ik pas na het intypen van deze blog gezocht en gevonden))((wonderen bestaan nog))

Geen opmerkingen:

Een reactie posten