zondag 7 augustus 2011

13 augustus 1961

Uitzending: zaterdag 13 augustus 2011, om 20u00
Radio: 107,1 FM
Live-stream: www.RTV-Apeldoorn.NL


Op 7 oktober 1949 werd de DDR (Deutsche Demokratische Republik) officieel tot staat uitgeroepen, de Sovjet-zone werd een land, vooralsnog alleen erkend door de Sovjet-Unie en de andere oostblok landen. De DDR, een Arbeiter und Bauern Staat naar streng marxistisch-leninistisch model; geleid door één partij, de SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands).
De verleiding van rijkdom en vrijheid lokte veel DDR-burgers naar het westen, naar de Bundesrepublik Deutschland (de BRD) waar het kapitalisme met name dankzij de Amerikaanse Marshal-hulp, welig tierde. Het waren vooral jonge mensen, hoogopgeleide mensen, die de DDR ontvluchten om een beter leven op te bouwen in het westen.
De Republikflucht van zoveel talenten noopte de DDR tot het afsluiten van de grens met de BRD. In 1952 werd begonnen met de bouw van de Innerdeutsche Grenze, 1378 kilometer lang; een 5 kilometer brede Sperrzone, een 500 meter brede Schutzstreifen en een 10 meter brede Kontrollstreifen. Het IJzeren Gordijn was een feit.
Berlin, meer precies de drie west-sectoren van Berlin werd een open wond, midden in de DDR; voor DDR-burgers de laatste sluis naar het vrije westen.
Nog in juni 1961 had Walter Ulbricht, de toenmalige secretaris-generaal van de SED, op vragen van journalisten geantwoord dat de DDR regering geen plannen had om Berlin-West met een muur af te sluiten. Niets was minder waar. In opdracht van Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov en onderleiding van Erich Honnecker waren de voorbereidingen voor het bouwen van de Berlijnse Muur in volle gang.
In de vroege ochtend van zondag 13 augustus reden ze uit, Grenztruppen der DDR, Volkspolizei, Kampfgruppen, vrachtwagens vol prikkeldraad, betonblokken, pantserwagens, om van het ene op het andere moment Berlin-West hermetisch af te sluiten. De Berlijnse Muur was een feit en zou 28 jaar lang het stadsbeeld bepalen.
Op 9 november 1989, tijdens een persconferentie in Berlin-Hauptstadt der DDR, werd Günter Schabowski door een Italiaans journalist gevraagd hoe de nieuwe, door de DDR regering uitgevaardigde reisregeling moest worden uitgelegd ... Schabowski leek het echte antwoord niet te weten, aarzelde, stotterde en zei dat iedere DDR-burger voortaan de grens zou mogen passeren, ook de grens naar Berlin-West, en dat die regeling per onmiddellijk van kracht was. In feite had de DDR-regering slechts besloten dat burgers die de DDR definief wilden verlaten, makkelijker een uitreis-visum zouden kunnen krijgen, met ingang van 10 november. Maar Schabowski´s uitspraken hadden inmiddels honderdduizenden DDR-burgers gemobiliseerd, ze togen lopend of per Trabant naar de grensovergangen. De grenswachten waren radeloos, evenals de leiding van het leger en de staatsveiligheidsdienst.
Om 23u52 nam de leidinggevende officier bij grensovergang Bornholmer Straße een besluit:
"Ze (zijn leidinggevenden) bekijken het maar ... Ik gooi de grens open ... De DDR-burgers zijn vrij!"
De Berlijnse Muur was gevallen.

In de Paul Zornig show op 13 augustus aanstaande, wil ik met jou praten over jouw herinneringen aan de muur, aan het ijzeren gordijn, aan de koude oorlog, aan Berlijn!
Mail je verhalen naar paul.zornig@live.com
Tijdens de uitzending (13 augustus, 20u00) kun je inbellen, op (055) 5401978
En twitteren kan altijd: @paulzornig


Uitzending: zaterdag 13 augustus 2011, om 20u00
Radio: 107,1 FM
Live-stream: www.RTV-Apeldoorn.NL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten