zondag 23 oktober 2011

Boeken die er werkelijk toe doen

Uitzending: zaterdag 29 oktober 2011, om 20u00
Radio: 107,1 FM
Live-stream: www.RTV-Apeldoorn.NL
'Oeroeg was mijn vriend.' Zo begint het beroemde prozadebuut van Hella S. Haasse, dat in 1948 als Boekenweekgeschenk verscheen; een boek dat er in onze schooltijd werkelijk toe deed, omdat het lekker dun was en de boekenlijst moest worden gevuld.
Hermans, Reve, Wolkers, Mulisch; stuk voor stuk schrijvers die er toe deden; ik heb ze allemaal gelezen en van de een meer genoten dan van de ander.
Mulisch heeft een eigen plank in mijn boekenkast, Hermans en Wolkers delen een plank, Reve staat tussen Campert en Claus.
Overigens vond ik "Malle Gevallen" van Hans Martin als scholier van 15 beter te pruimen, maar volgens mijn docent Nederlands was dat platte lectuur, geen literatuur. Alsof een docent bepaalt wat literatuur is en wat niet. In mijn optiek bepaalt de lezer, wat literair is en wat niet.
Wiener? Wie kent hem niet .. nauwelijks iemand, hoewel hij prachtige boeken schreef, zoals "Eindelijk volstrekt alleen".
Boeken die er werkelijk toe doen, zijn voor jou vast en zeker andere boeken dan voor mij.
Maar welke boeken zijn dat, voor jou?

Vertel je verhaal, jouw verhaal over het boek dat er voor jou werkelijk toe doet.
Mail naar Paul.Zornig@Live.Com
Of bel tijdens de uitzending naar 055 540 1978

In de uitzending bellen we met 2 auteurs van boeken die er NU, die er vandaag toe doen!
Marianne Zwagerman , die ons heel bloeddoddig over de grenzen van het mutsenparadijs helpt te stappen
André Donker, de boswachter die mooiste natuurmomenten deelt, om natuur te leren genieten

Lees maar, kijk maar ... luister en huiver ...


In "Oog in oog" met de boswachter neemt Nederlands bekendste boswachter André Donker u mee in zijn belevingswereld. In 28 korte verhalen, verdeeld over de vier seizoenen, beschrijft hij op sfeervolle wijze zijn ‘ontmoetingen' met dieren, planten en mensen in de natuur. Dit prachtig vormgegeven boekje is een mooi geschenk voor natuurliefhebbers.
Van zijn ervaringen met een stroper, het mijmeren in stilte op de hei tot het ‘temmen' van een onwillige schoolklas, u maakt het met hem mee. André Donker gunt u niet alleen een kijkje in de keuken van het huidige natuurbeheer, maar ook in zijn eigen keuken. Elk jaargetijde sluit hij af met zijn favoriete seizoensrecept, vaak gemaakt met ingrediënten direct uit de natuur.
André Donker is al 30 jaar gepassioneerd boswachter bij Natuurmonumenten in o.a. de Nationale Parken Drents Friese Wold en het Dwingelderveld. Met zijn vrouw en twee kinderen woont hij aan de rand van dit unieke natuurgebied.
Over zijn ervaringen in de natuur schrijft hij regelmatig voor kranten, tijdschriften en websites. Ruim 3000 volgers op Twitter en de enthousiaste lezers van zijn blog leven dagelijks met hem mee.

andredonkernatuur.blogspot.com/


Ontsnap uit het mutsenparadijs!
Ze schopte het als gediplomeerd tweedehands autoverkoper tot omroepbaas. In haar vrolijke boek vol tips en adviezen gebruikt Marianne Zwagerman haar ervaring als topvrouw in de mediawereld om vrouwen te inspireren hun doelen na te jagen en af te rekenen met de mutsen die Nederland overspoelen in hun witte driekwart leggings.
Zwagerman gebruikt talloze voorbeelden uit haar eigen carrière. En spaart zichzelf daarbij niet. Hoe ze haar eigen vrouwelijkheid uit het oog verloor en keihard naar beneden viel.
Maar ze krabbelde op. Werd een ander mens. Kreeg een leuker leven. En ontdekte dat zakelijk succes nog makkelijker is als je bloeddorst met een scheutje doddigheid combineert. Mondhoeken omhoog en schaamteloos en onverschrokken leven. Dat is haar advies aan vrouwen die leuk, succesvol, provocerend, bloeddorstig en aantrekkelijk willen zijn.
Het stopt niet bij een boek. In het najaar van 2011 gaat ook www.bloeddoddig.nl de lucht in. Met hetzelfde thema, de strijd tegen het mutsenparadijs. Want ook het internet wordt volgens Marianne Zwagerman overspoeld door mutsen. Ze zeuren en klagen over te dik zijn, hun moeilijk opvoedbare kinderen, hun slechte relatie etc.etc.
En daarom komt er nu een gegarandeerd mutsvrije plek op internet waar bloeddoddige vrouwen elkaar treffen. Een site met een eigen stijl. Waar de actualiteit op een rauwe en provocerende, maar humorvolle en positieve wijze wordt gebracht. Niet de hele actualiteit, maar precies die onderwerpen waarin bloeddoddige vrouwen geïnteresseerd zijn.
Marianne Zwagerman (1969) is mede-eigenaar en directeur bij communicatiebureau Bennink Bicker Caarten, spreker en schrijver. Zij was directeur digitale media bij de Telegraaf Media Groep en is mede-oprichter van de omroep Powned.

www.bloeddoddig.nl/


Uitzending: zaterdag 29 oktober 2011, om 20u00
Radio: 107,1 FM
Live-stream: www.RTV-Apeldoorn.NL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten