zaterdag 22 oktober 2011

VariomaticToen in 1958 de DAF-600 werd gepresenteerd tijdens de Auto-RAI, ontketende dat autootje een ware revolutie. De belangstelling voor de DAF-600 was zo groot, dat de bezoekers aan de autotentoonstelling op de auto´s van de aanpalende standhouders gingen staan om een glimp van het DAF-je te kunnen zien.
De revolutie school onder de motorkap, in de "variomatic", een traploze automatische versnellingsbak.
De prestaties van deze in Nederland ontworpen, ontwikkelde en gebouwde auto waren weliswaar weinig spectaculair,
met een topsnelheid van 90 km/u,
met een een acceleratie van 33 sec voor 0 tot 80 km/u,
maar die variomatic maakte het verschil!
Of: had het verschil kunnen maken ...
Want het liep allemaal anders met onze DAF-600, het liep helemaal niet.
Een typisch gevalletje van imago-schade met twee oorzaken:
-1- de eerste DAF-600 werd aangeboden aan de burgemeester van Veldhoven, een oudere vrouw, slecht te been,
-2- handige autohandelaren zagen een gat in de verkeerswet, bouwden ons DAF-je om tot een auto die niet sneller kon dan 25 km/u en dus zonder rijbewijs mocht worden bestuurd.
De DAF werd een auto voor oude bejaarden, gehandicapten, voor mensen die eigenlijk niet begrepen wat autorijden werkelijk is.
En het is nooit meer goed gekomen, met DAF, ondanks de Daffodil, de 44, de 66-marathon, de wereldkampioenschappen achteruit rijden.

Imago-schade
Gaat de Euro-crisis niet ook enkel om imago-schade?
We hebben het vertrouwen in de banken verloren, we hebben het vertrouwen in overheden verloren, we geloven niet meer in het huidige monetaire stelsel, waarin geld is verworden tot een lening, waarin rentepercentages de dienst lijken uit te maken.
Een driedaagse Euro-top, met old-skool politici en bankiers uit de voltooid verleden tijd, gaat het imago van de EU, het imago van de Euro, het imago van ons financieel systeem niet veranderen, laat staan verbeteren.
Cosmetica gaat niet meer helpen, een drastische herziening is nodig!

Overigens ben ik van mening dat MP Rutte weinig in de Merkel te brokkelen heeft, ondanks onze guldens en ondanks onze variomatic.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten