zondag 18 december 2011

Een postzegel aan de Noordzee

Uitzending: zaterdag 24 december 2011, van 16u00 tot 19u00 <<== let op !!!
Radio: 107,1 FM
Live-stream: www.RTV-Apeldoorn.NL

Als je de Bos-atlas openslaat en de wereldkaart of de kaart van Europa bekijkt, dan blijkt ons Nederland niet meer dan ...
Ik bedoel, als je Google-Earth opstart en de wereld bekijkt, dan blijkt ons Nederland niet meer dan een postzegel aan de Noordzee.
Een kleine postzegel, kleiner dan menig Duits Bundesland, met een Koningin van Duits bloed, met een economie die draait als de Duitse economie draait.
Eigenlijk ging het fout toen we Nieuw-Amsterdam in 1664 aan de Engelsen verkochten, toen we in 1914 neutraal wilden zijn, toen we na 1945 geen provincie van Duitsland werden, toen we onze gulden tegen de verkeerde wisselkoers inruilden voor de €uro.
De €uro? Geld bestaat allang niet meer, geld is verworden tot de rente op een lening, tot een getal in een database van je bank.
En Europa is ook drie keer niets, een bonte mengeling van landen, die niets gemeenschappelijks hebben, die elkaar onzinnige regels opleggen, die middels hun "veto" iedere vorm van werkelijke samenwerking en vooruitgang tegenhouden.
Ik wil u niet bang maken, maar Nederland is al sinds jaren FAILLIET!
De staatsschuld is wellicht nog te overzien, de hypotheekschuld is daarentegen torenhoog, een molensteen die ons in de Noordzee zal laten verdrinken.
Ondertussen debatteren onze volksvertegenwoordigers over zaken die er zelden werkelijk toe doen, vooral bedoeld om de eigen achterban te bevredigen, bij uitzondering om werkelijke vooruitgang te bewerkstelligen.
De ondragelijke droefheid van het leven, op een postzegel aan de Noordzee.

Is er nog licht, aan het einde van de tunnel?

Daarover wil ik met je spreken, over de toestand in de wereld, over de toekomst van ons kikkerlandje.
En je kunt meepraten ...
Door tijdens de uitzending te bellen, naar 055 540 1978
Door te twitteren, naar @paulzornig
Via je mail, naar paul.zornig@live.com
LET WEL: op 24 december van 16u00 tot 19u00 (anders dan anders)

En natuurlijk heb ik een gast, die het allemaal beter weet, in ieder geval beter dan ik: Arend Jan Boekestijn, historicus, politicus, columnist, commentator en schrijver, schrijver van (o.a.) het boek "Mijmeren overzee"


Zie hier de website van Arend Jan Boekestijn

De Duitse staatsman Otto von Bismarck zei ooit: ‘het mooiste is natuurlijk om zelf macht uit te oefenen, maar als dat niet mogelijk is kan men er altijd nog over schrijven’. Met dat troostrijke advies publiceerde Arend Jan Boekestijn, nadat hij in november 2009 de Tweede Kamer verliet, een reeks essays en columns. Deze hier gebundelde stukken gaan over de wereld om ons heen en zijn gethematiseerd naar land en onderwerp.

Vele vraagstukken komen aan bod. Kan een monetaire unie economische divergentie overleven? Wat zullen de gevolgen zijn van het machtsverval van de VS en Europa en de opkomst van China en India? Hoe komt het dat de Arabische omwentelingen de lente oversloegen en pardoes in de winter belandden? De bundel bevat daarnaast een aantal kritische artikelen over de Euro die twee decennia geleden zijn geschreven.

In deze bundel zitten natuurlijk ook een aantal ‘Boekestijntjes’ verstopt. Zo wordt de Britse voorliefde voor het vulgaire historisch verklaard, komt het erudiete populisme van de Teaparty aan bod, passeert de Chinese politieke archeologie in Afrika de revue, en wordt genadeloos blootgelegd dat de criticasters van Sarrazin niet eens de moeite hebben genomen zijn boek te lezen. Ook liefhebbers van Franse politieke schandalen kunnen hun hart ophalen.
De bundel sluit af met een Young Person’s Guide to Parliament voor iedereen die geplaagd wordt door politieke ambities.

Arend Jan Boekestijn is historicus en verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij schrijft een wekelijkse buitenlandcolumn voor Elsevier. Van 2006 tot 2009 was hij lid van de Tweede Kamer voor de VVD.

Uitzending: zaterdag 24 december 2011, van 16u00 tot 19u00 <<== let op !!!
Radio: 107,1 FM
Live-stream: www.RTV-Apeldoorn.NL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten