maandag 23 januari 2012

Video Killed The Radio Star

Uitzending: zaterdag 28 januari 2011, van 20u00 tot 22u00
Radio: 107,1 FM
Live-stream: www.RTV-Apeldoorn.NLIn het huis waar ik geboren werd, waren nog geen televisie en geen telefoon; er stond een buizenradio prominent in de woonkamer te pronken en er werd tweemaal per dag post bezorgd (voor zover er post was).
De radio-ontvangst was, in het uiterste oosten van de Achterhoek, matig tot slecht. De zendtijd werd gevuld met programma´s van de AVRO, de VARA, de NCRV, de KRO, met kleutertje luister, met de waterstanden ... Koblenz, plus drie; Grave beneden de sluis, min één ... Het nieuws werd verzorgd door het ANP en reclame-maken was verboden bij de wet.
De eerste televisie kwam in 1960 in huis, met de Olympische Spelen van Rome (Abebe Bikila, die op blote voeten de marathon liep en won, overigens omdat Adidas en Puma geen passende schoenen konden leveren voor alle deelnemers) en het bouwen van de Berlijnse Muur in Augustus,1961 (die anti-fascitische Schutzwalle, die 28 jaar een stad, een land, een werelddeel in tweeën zou delen, die applaus kreeg van zich progressief noemende politici als Ien van den Heuvel, Han Lammers en Jan Nagel).
Ook in 1960, op 15 mei, startte Radio Veronica als eerste commerciële zender, haar uitzendingen vanaf de Nordeney; 192m op de middengolf, niet of nauwelijks te ontvangen in het verre oosten van ons land.
OPMERKELIJK: commercie in de media was verboden en uiteindelijk werd zelfs de wet aangepast (dank u wel PvdA-kabinet Den Uyl, PPR/GL-minister van Doorn) om zeezenders als Radio Veronica uit de lucht te halen (1974).

Wie tegenwooedig in de nacht van woensdag op donderdag naar Radio-1 luistert, hoort “de n8 klinkt andrs”, door en met Roel Koeners (pop, soul, easy-listening, world, rock, cabaret, swing, jazz en wie weet wel klassiek), omgeven door en volgepropt met reclame; dat is de VARA, omroep zoals den Uyl, van den Heuvel, Lammers, Nagel en van Doorn de publieke omroep altijd hebben willen zien.
Als er ergens op de aardbol een voetbalwedstrijd wordt gespeeld, moet de reguliere programmering wijken voor “langs de lijn”, opdat twee maal drie kwartier audio-verslag gedaan kan worden, van wat de echte liefhebber op televisie zit te kijken.
Radio-1, de nieuws en actualiteiten zender.
Ik luister (per ongeluk) weleens tussen zes en half zeven naar Lara Rense, met het nieuws, een overzicht van wat er verderop in het Radio-1 journaal aan de orde komt, een samenvatting van het nieuws en daarna ... een muziekje.
“Dit is Radio-1, met het nieuws van Alicante!”

Het op één na diepste punt van de Nederlandse radio en televisie is natuurlijk Clairy Polak, dochter van Alexander Farce Majeur Pola. Zelfs de meest ervaren bloedzuiger is jaloers op haar interview-techniek.
Journalisten die op verjaardagsfeestjes van politici en bestuurders taart eten en zich laven aan de rijkelijk geschonken drank, die geboortekaartjes ontvangen van bevallen politici en bestuurders, die alles doen om vooral vriendjes te blijven met die politici en bestuurders.
De wederzijdse afhankelijkheid druipt van mijn televisiescherm: journalisten willen de pulieke omroep groot houden, politici en bestuurders kunnen niet zonder een pluche zetel.

Het absolute dieptepunt is natuurlijk: Studio Sport! Voetbal op vrijdag, zaterdag en zondag, op dinsdag, woensdag en donderdag. Mart Smeets, zodra er ergens ijs ligt of als de fietsbanden zijn opgepompt. Reclame voor de wedstrijd, in de pauze, na de wedstrijd en tijdens de cérémonie protocolaire.

Sinds 1980 probeer ik vrienden in menig buitenland uit te leggen, hoe ons omroepbestel is georganiseerd. Dat is mij, inmiddels 32 jaar later, nog steeds niet gelukt, hetgeen tot de conclusie leidt dat zulks niet uit te leggen is!
Verzuiling is van de vorige eeuw, maar wordt in stand gehouden door de publieke omroep, omdat de verzuilde omroep werkgelegenheid moet veilig stellen, ten koste van de luisteraar, ten koste van de kijker, ten koste van de belastingbetaler.
In gemoede vraag ik me af voor wie al die Hilversumse radio- en tv-kanalen uitzenden; kanalen die vooral spreekbuis lijken te zijn van de Amsterdamse grachtengordel, de politici die daar huizen, de schrijvers die daar hun inktvlekken verkopen, de muzikanten die zichzelf verzuipen in hun bacchanalen, de de cabaretier in zijn geruite broek, met zijn flesje buckler en een goedkoop t-mobile abonnement.

Mijn vraag van vandaag:
“hoe ziet de omroep-toekomst eruit, ondanks de publieke omroep?”
Het moet anders, heel anders!
Met andere mensen, andere middelen, andere formats ...

DENK DAAR MAAR EENS OVER NA ...
praat mee
bel naar: 055 540 1978
twitter naar: @paulzornig , of met #rtvapd

en dat was de radio

Uitzending: zaterdag 28 januari 2011, van 20u00 tot 22u00
Radio: 107,1 FM
Live-stream: www.RTV-Apeldoorn.NL

1 opmerking:

  1. ehhhm radio apeldoorn is ook een pubieke omroep. Wil niet vervelend doen hoor :p

    BeantwoordenVerwijderen