zondag 5 februari 2012

@Bozoc for president

Uitzending: zaterdag 11 februari 2011, van 20u00 tot 22u00
Radio: 107,1 FM
Live-stream: www.RTV-Apeldoorn.NL

Op 6 november 2012 kiest Amerika een nieuwe president. Voor die tijd moeten de Republikeinen uitmaken wie het dan gaat opnemen tegen de huidige president Barack Obama. Een overzicht van de belangrijkste republikeinse kandidaten.

Newt Gingrich
Een politiek zwaargewicht die in de jaren negentig leiding gaf aan de Republikeinse overname van het Congres, waar tot dan toe al veertig jaar sprake was van een Democratisch meerderheid. Kwam als leider van het Huis van Afgevaardigden meerdere malen in botsing met president Clinton en legde in 1995 de overheid plat na een meningsverschil over de begroting.
Gingrich verloor uiteindelijk het titanengevecht met Clinton mede door een belastingfraudeaffaire en het feit dat hij moest bekennen er zelf een maîtresse op na te houden, terwijl hij leiding gaf aan de afzettingsprocedure na de Monica Lewinsky-affaire.
Gingrich, een bekeerde katholiek, spreekt vooral de religieuze conservatieve Republikeinen aan, maar kan het nog lastig krijgen door zijn affaires.

Mitt Romney
Deed in 2008 ook al mee met de Republikeinse voorverkiezingen, maar moest het toen afleggen tegen John McCain. Was een succesvol zakenman en gouverneur van de staat Massachusetts, waar hij een voor Republikeinse begrippen links zorgstelsel invoerde. Heeft verder relatief gematigde standpunten over ethische kwesties als abortus en homorechten, wat hem niet bepaald geliefd maakt bij de conservatieve aanhangers van de Tea Party.
Toch geldt de mormoon als een kanshebber. Zijn succesvolle carrière als zakenman en als organisator van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City maakt Romney ogenschijnlijk de ideale kandidaat om de economische problemen van de Verenigde Staten aan te pakken. Daarnaast beschikt hij over verreweg het grootste budget om campagne mee te voeren.

Ron Paul
Wordt gezien als de grondlegger van de Tea Party, de groep conservatieve Republikeinen waarvan zijn zoon Rand een van de leiders is. Hij is een felle voorstander van een kleine overheid en vindt dat het federale systeem van banken (Fed) moet worden afgeschaft. De overheid is niet de oplossing, maar de veroorzaker van de problemen, is zijn motto.
Op het gebied van buitenlandse politiek botst zijn mening met die van veel andere Amerikanen en ook met die van leden van de Tea Party. Zo wil hij geen Amerikaanse bemoeienis in het buitenland, dus geen hulp aan Israël of een aanval op Iran, mocht dat land kernwapens blijken te bezitten. Paul was ook een van de weinige congresleden die tegen de Patriot Act stemde en tegen de inval in Irak was.

Rick Santorum
Aartsconservatieve katholiek. Werd vooral bekend als Senator vanwege zijn felle standpunten op het gebied van abortus en het homohuwelijk. In 2004 probeerde hij tevergeefs de grondwet aan te passen, zodat het huwelijk zou worden gedefinieerd als een verbintenis tussen man en vrouw.
Een jaar eerder haalde hij zich de woede van homorechtenactivisten op de hals door homoseksualiteit onder meer te vergelijken met incest en overspel. Een columnist nam wraak en creëerde een Google-bom, waardoor nu nog steeds een van de eerste zoekresultaten 'santorum' definieert als “het schuimende bijproduct van anale seks.”
Santorum doet het vooral goed onder de conservatieve Tea Partyleden die zijn standpunten op het gebied van medisch-ethische kwesties delen.

AFVALLERS
Michele Bachmann
Bachmann stopte met campagnevoeren na een dramatische nederlaag bij de verkiezingen in haar geboortestaat Iowa. Ze begon haar campagne erg sterk en behoorde een tijdje zelfs tot de favorieten. Ze moest het net als Santorum en Perry hebben van de meest conservatieve kiezers, maar die wist ze, na een aantal onhandige blunders, niet te overtuigen. Bachmann heeft nog niet aangegeven of ze een andere kandidaat zal steunen.
Rick Perry
Perry deed het ook niet goed in Iowa en besloot voor de verkiezingen in South Carolina om Newt Gingrich te steunen in zijn campagne. De gouverneur van Texas leek even een kanshebber, maar wist tijdens de debatten niet te overtuigen. Zo haalde hij Irak en Iran door elkaar en kon hij zich na een vraag niet meer herinneren welke drie ministeries hij nou wilde afschaffen.
Herman Cain
Cain staakte zijn campagne in december na aanhoudende beschuldigingen van langdurig overspel en seksueel wangedrag. Zo trad er een vrouw in de publiciteit die beweerde dertien jaar lang een affaire te hebben gehad met Cain en beschuldigde een voormalig medewerkster hem van ongewenste intimiteiten. De 65-jarige Cain stelde dat de beschuldigingen vals en onbewezen zijn. „Ik heb een goede relatie met God. En met mijn vrouw”. Maar ze legden een zware last op zijn gezin, en dus besloot hij te stoppen, zo legde hij uit.

Bron: De Telegraaf

In de uitzending van zaterdag 11 februari a.s. komt mijn twitter-vriend @Bozoc mij alles vertellen wat ik altijd al had willen weten over de Amerikaanse presidentsverkiezing in het algemeen en de Republikeinse voorverkiezingen in het bijzonder.
Je kunt meepraten, je kunt vragen stellen ...
Bel tijdens de uitzending: 055 5401978
Twitter naar @PaulZornig en/of met #rtvapd

Uitzending: zaterdag 11 februari 2011, van 20u00 tot 22u00
Radio: 107,1 FM
Live-stream: www.RTV-Apeldoorn.NL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten