donderdag 9 mei 2013

Ik wil niet meer onzichtbaar zijn

Uitzending: iedere zaterdag, van 20u00 tot 22u00
Radio: 107,1 FM
Live-stream: www.RTV-Apeldoorn.NL
Smartphone en Tablet gebruikers kunnen Radio Apeldoorn beluisteren via de Tune In app

Iedere zaterdagavond, twee uur lang interactieve radio met Paul Zornig rondom een wekelijks thema; iedere week een nieuw thema dat ons allemaal bezighoudt, waarover iedereen wel een mening heeft. En die mening kun je in De Paul Zornig Show laten horen, via de telefoon, email, facebook en twitter.

Zaterdag 11 mei wordt t misschien wel heel stil, op de radio. Niet omdat er weer een oorlog te herdenken valt, maar omdat we gaan praten over autisme.
Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis die zich kenmerkt door beperkingen in de sociale interactie, de communicatie en zich steeds herhalend gedrag. De stoornis is al aanwezig voor de geboorte, maar is op zeer jonge leeftijd meestal nog niet duidelijk te diagnosticeren. Vaak is dat pas vanaf het derde levensjaar mogelijk, maar het kan ook pas op latere leeftijd duidelijk worden, afhankelijk van de alertheid van ouders, verzorgers en artsen. De stoornis kan niet genezen worden. Een persoon met een ernstige vorm van autisme kan niet zelfstandig leven. Vroeger dacht men dat alleen mensen met een verstandelijke handicap autistisch konden zijn. Tegenwoordig wordt autisme als grotendeels onafhankelijk van de intelligentie beschouwd. Wat de oorzaken van autisme betreft, zijn er nog maar weinig wetenschappelijk goed onderbouwde conclusies.
Halverwege de negentiende eeuw werd in Engeland al over autisme geschreven. Daarvoor werden mensen met autisme ‘eenzelvig’ of ‘psychotisch’ genoemd. De Amerikaanse kinderpsychiater Leo Kanner beschreef in 1943 als eerste het infantiel of vroegkinderlijk autisme. Hij nam het woord over van de Zwitserse psychiater Eugen Bleuler (1857-1939). Deze gebruikte de term echter voor schizofrene patiënten die moeite hadden om met andere mensen in contact te treden. Pas in 1989, met het succes van de film Rain Man, kwam er meer aandacht voor de diagnose en erkenning van volwassenen - met normale begaafdheid. Voorheen kregen vooral kinderen - met een verstandelijke handicap - de diagnose.
Autisme wordt bestudeerd door verscheidene takken van de wetenschap. Naargelang het vakgebied kan de omschrijving van autisme behoorlijk verschillen. In de psychologie dient (observeerbaar) gedrag als basis voor de diagnose van autisme. In de neurowetenschap zijn dat vooral de hersenfuncties.

Tja, nu weet je nog niets, dus heb ik enkele ervaringsdeskundigen uitgenodigd, om meer te vertellen over wat autisme is, over hoe om te gaan met autisme, over hoe te leren leven met autisme.

Birsen Başar (1986) is schrijfster, spreker en volgde na de havo de hbo-opleiding Management, Economie en Recht. Ze werkt parttime bij de gemeente Breda. Sinds 2007 weet ze dat autisme heeft.
Birsen schreef haar levensverhaal oorspronkelijk in het Turks en vertaalde dit later naar het Nederlands. Inmiddels is haar boek in zowel Nederlands als Turks uitgegeven. Dus lees haar boek: Ik wil niet meer onzichtbaar zijn.
Sinds 2008 zet zij zich in om autisme in Nederland en Turkije bekendheid te geven. In Nederland doet zij dit door presentaties op het gebied van autisme in de allochtone cultuur bij verschillende hogescholen, instellingen, radio en tv, en door haar boek.

Lieke Lamb, de helft van het TrendWatchers Duo van Nederland en moeder van een autistische dochter. Normaliter zie en hoor je Lieke op congressen en conferenties, op radio en tv over trends, over zaken die uit de tijd zijn, over hypes van wie nog niemand weet heeft, over ontwikkelingen die het leven definitief een andere wending zullen geven.
Als moeder heeft ze niet alleen moeten leren omgaan met de specifieke eigenschappen van een kind met autisme, moeten leren een autistisch kind op te voeden, ze heeft ook moeten ondervinden hoe de buitenwereld soms onbegrijpelijk tegenwerkt, zoals wanneer overheden rugtasjes weigeren om extra aandacht op school te bekostigen. Maar ook kan zij vertellen over mooie belevenissen, met haar dochter, die misschien wel anders is, maar vooral een lief en speciaal mens.

Dat en meer in de komende Paul Zornig show!

Luisteren dus, zaterdagavond om 20u, naar de PAUL ZORNIG show, bij Radio Apeldoorn!
En praat mee!
Tijdens de uitzending kun je bellen, om je vragen te stellen, om commentaar te geven, om met mijn gasten in debat te gaan! Het telefoonnummer is dan: 055 540 1978
Twitteren kan ook, naar @paulzornig
En als je vooraf al vragen hebt, stuur die dan naar info@paulzornig.nl

Zelfs als jij een interessant mens bent, ook als je een interessant onderwerp hebt, ben je van harte welkom, als gast in de Paul Zornig show. Neem contact op, via twitter @paulzornig of via mail info@paulzornig.nl

Uitzending: iedere zaterdag, van 20u00 tot 22u00
Radio: 107,1 FM
Live-stream: www.RTV-Apeldoorn.NL
Smartphone en Tablet gebruikers kunnen Radio Apeldoorn beluisteren via de Tune In app

Geen opmerkingen:

Een reactie posten