zondag 3 november 2013

Echo uit een onverwerkt verleden

Uitzending: iedere zaterdag, van 20u00 tot 22u00
Radio: 107,1 FM
Live-stream: www.RTV-Apeldoorn.NL
Smartphone en Tablet gebruikers kunnen Radio Apeldoorn beluisteren via de Tune In app

Iedere zaterdagavond, twee uur lang interactieve radio met Paul Zornig rondom een wekelijks thema; iedere week een nieuw thema dat ons allemaal bezighoudt, waarover iedereen wel een mening heeft. En die mening kun je in De Paul Zornig Show laten horen, via de telefoon, email, facebook en twitter.

Zaterdag 9 november: Echo uit een onverwerkt verleden ...

In 1984, op een rondreis door de toenmalige Sovjet Unie, bezocht ik Jerevan, de hoofdstad van Armenië. Terwijl in andere Sovjet-republieken de sfeer soms nadrukkelijk anti-Russisch was, waren de Armeniërs blij deel uit te maken van de Sovjet Unie; en niet zonder reden. Wie zich heeft verdiept in de geschiedenis van Armenië en de Armeniërs, weet dat het land en vooral de bevolking veel, zeer veel te lijden heeft gehad van overheersing door Perzen en Turken. Minder dan 100 jaar geleden, in 1915 tijdens de eerste wereldoorlog, vermoorden de Turkse bezetters 1,5 miljoen Armeniërs; een ware genocide, ontkent door de huidige machthebbers in Turkye.
Armenië, een van de oudste landen ter wereld, de geschiedenis van Armenië gaat terug tot ongeveer 1500 voor Christus. Vanuit mijn hotelkamer in de hoofdstad Jerevan, keek ik uit op de berg Ararat, de heilige berg, waar de Ark van Noach strandde na de zondvloed.

Veel minder bekend dan de genocide op de Armeense bevolking, is het leed dat de Syrisch-orthodoxe gemeenschap is door de Ottomanen is aangedaan; ook in 1915. De "schoonmaak" van 1915 dunde die gemeenschap ernstig uit.
Mannen werden uit de dorpen weggevoerd om gedood te worden, zonder afscheid te kunnen nemen van hun moeders, zussen, vrouwen en kinderen. Slechts een handjevol mannen zou het overleven en op de weinige vrouwen en hun kinderen na, overleefde het overgrote deel van de gemeenschap de slachting niet. De paar vrouwen en kleine kinderen die het dankzij hun goedgezinde islamitische buren wel overleefd hadden, moesten alle moed en kracht bij elkaar rapen weer verder te leven. Hetgeen niet meevalt, gezien de harde leefomstandigheden in het primitieve Tur Abdin van 1915, de streek die tot dan toe voornamelijk door Syrisch-orthodoxen werd bewoond.


Stire Kaya-Cirik debuteerde eind oktbober van dit jaar met de roman "Echo uit een onverwerkt verleden".
De hoofdpersoon in deze roman, Meryam leeft haar leven lang met met de erfenis van de Seyfo, de genocide op de Syrisch-orthodoxen in Zuidoost-Turkije tijdens de Eerste Wereldoorlog. De verhalen, die ze als kind al te horen kreeg, grijpen haar en laten haar niet meer los.
Verhalen over Kafro, het Tukse bergdorp waar haar overgrootmoeder Sitto en haar zus Merame overleefden dankzij de hulp van hun islamitische buren; over haar dappere overgrootmoeder Nisane, die zelfs de beulen wist te ontroeren. Zij konden het nog navertellen, het merendeel van de dorpsgemeenschap overleefde de aanval niet.
Op een avond verandert alles voor Meryam. Wat ze beleeft, kan ze amper plaatsen. Als een echo uit het verleden komt alles terug. Het vormt het begin van de verwerking van haar erfenis. Ze voelt dat ze terug moet, terug naar Kafro. Brengt deze reis haar uiteindelijk wat ze zoekt?
"Echo uit een onverwerkt verleden" is een prachtige, boeiende, maar ook ten hemel schreiende roman; deels historisch, deels autobiografisch, deels fictie; schokkend, spannend, ontluisterend, mooi. Een boek om te lezen, dus!

Wie is Stire Kaya, wat beweegt haar, hoe gaat zij om met het verleden van haar familie en haar volk. En, het schrijven van "Echo uit een onverwerkt verleden", hoe ging dat, was t een moeizaam proces of vlogen de letters op papier?

Daarover en over meer, spreken we in de volgende aflevering van de PAUL ZORNIG show!
Denk mee, doe mee, praat mee ... 055 540 1978

Meer over Stire Kaya en haar roman, kun je lezen op onderstaande websites:
booklight.nl/boeken/echo-uit-een-onverwerkt-verleden
pknieuws.nl/stire_kaya
stirekaya.com/
((momenteel nog "under construction"))

OVERIGENS BEN IK VAN MENING DAT ZWARTE PIET MOET BLIJVEN!

Luister iedere zaterdagavond om 20u, naar de PAUL ZORNIG show, bij Radio Apeldoorn!
En praat mee!
Tijdens de uitzending kun je bellen, om je vragen te stellen, om commentaar te geven, om met mijn gasten in debat te gaan! Het telefoonnummer is dan: 055 540 1978
Twitteren kan ook, naar @paulzornig
En als je vooraf al vragen hebt, stuur die dan naar info@paulzornig.nl

Zelfs als jij een interessant mens bent, ook als je een interessant onderwerp hebt, ben je van harte welkom, als gast in de Paul Zornig show. Neem contact op, via twitter @paulzornig of via mail info@paulzornig.nl

Uitzending: iedere zaterdag, van 20u00 tot 22u00
Radio: 107,1 FM
Live-stream: www.RTV-Apeldoorn.NL
Smartphone en Tablet gebruikers kunnen Radio Apeldoorn beluisteren via de Tune In app

Geen opmerkingen:

Een reactie posten