zondag 5 januari 2014

Apfelzorniger Nachrichten - 2014 - 005Klaas van Staan is altijd als eerste kerkganger in het heilige huisje op het dorpsplein; om de dominee te begroeten en hem een goede dienst te wensen. Hem een goede dienst te wensen, want de ene keer per kwartaal dat een vrouwelijke dominee vanaf de kansel preekt, gaat van Staan natuurlijk niet ter kerke. Vrouwen horen in de keuken, op zondag achter in de kerk en vooral niet op de kansel!
De kerk en het geloof zijn de zin van het leven, althans voor Klaas van Staan en zijn Christen-Broeders, net als voor Moslim-Broeders en hun Imam. Het leven is bedoeld om te sterven, met het hellevuur of een dozijn maagden als beloning.
Religie is verworden tot een excuus om te discrimineren, om te moorden, om leed en ellende over de wereld uit te storten. Vanaf de kansel en in de moskee worden dood en verderf gepredikt, ter meerdere ere en glorie van een baardig personage in een slechtgeschreven sprookjesboek. Dat sprookjesfiguur schijnt in zeven dagen tijds hemel en aarde te hebben geschapen; een platte aarde, meende de dichter van al die onzin. Maar nu ik erover nadenk, had die dichter misschien wel gelijk, in dier voege dat hoewel de aarde een bol is, de wereld ontzettend plat is.
Zoals zovaak, struikelt Harrie Bummaar vlak voor het einde van de dienst de kerk binnen. Hij is een groot deel van de ochtend druk geweest met het ontkennen van wat hij eerder heeft gezegd. En hij moest zijn kinderen uitleggen dat God niet bestaat, maar dat je moet blijven geloven. Harrie is net op tijd voor de collecte, die vandaag voor de bestuurders van de Stichting Bekeer Arme Negertjes wordt gehouden. Bummaar geeft graag, aan bestuurders en natuurlijk aan het wachtgeld voor Kathleen Ferrier. Het is jammer dat er in de kerken niet gecollecteerd wordt om uitgerangeerde politici een toelage bovenop hun wachtgeld te kunnen schenken.
Zodra de kerkklokken luiden holt Harrie Bummaar naar de kroeg. Daar hangen tante Greet en Erik Samsam al aan de bar. Erik is verlaten door zijn vrouw, omdat hij heeft gezoend met Hester, de dochter van de groenteboer. Hester en Erik zoenden niet één keer, maar iedere lenteavond, omdat zoenen in de lente zo lekker is, omdat Hester zo lekker en mooi en lief is, omdat Erik altijd viagra slikte, voordat hij met Hester ging zoenen. Inmiddels zoenen Hester en Erik niet meer, maar Erik´s huwelijk is wel definitief aan gort.
Tante Greet trekt aan de bel, een rondje voor de hele bar, voor zover zij geen hoofddoekje dragen of een baard hebben, voor zover zij niet uit Bulgarije of Roemenië of Polen komen.
Het is zondag, ik wandel het bos in, de berg op! Het is tijd voor BUITENSOF!

Als je je wilt bemoeien met de situatie in Apfelzornig, als je wilt ingrijpen in de gebeurtenissen in mijn dorp, kun je altijd contact opnemen met mij,
- via TWITTER: @paulzornig
- of per MAIL: info@paulzornig.nl

En zie: www.paulzornig.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten